Skleněný obklad kuchyně, skleněná pracovní deska, dřevo

Lacobel versus lakovaná skla

Zmínky o použití skla ve stavebnictví a to v exteriérech a samozřejmě i v interiérech můžeme sledovat již od poměrně dávné historie. První zmínky o něm se datují do prastaré Mezopotámie, či starověkého Egypta. Velký pokrok v jeho výrobě byl zaznamenán v době rozkvětu Římské říše.

Všeobecně známé je čiré ale i probarvené sklo, které se vyrábí přidáním oxidu kovů do roztavené skloviny.

Neprůhledné barevné sklo se začalo používat především v interiérech, jako obkladový materiál na nábytek či na obložení stěn. Ještě než začala éra skla Lacobel, vyráběl a používal se tak zvaný opaxit, který byl z jedné strany vroubkovaný a probarvený ve hmotě.

Jeho velkou nevýhodou byla mj. poměrně velká omezenost v počtu barevných odstínů.

Sklo Lacobel není probarvené ve hmotě, je jednoduší na výrobu a nabízí poměrně slušnou barevnou škálu.

V současné době vyrostla Lacobelu veliká konkurence v podobě lakovaného skla. To nemá, alespoň co se týče barevného provedení, prakticky žádné omezení. Toho lze využít, mimo jiné při nanášení různých efektů např. vícevrstvým lakováním, pískováním atd.

 

Hlavní výhodou oproti Lacobel, je možnost zcela libovolného barevného odstínu dle RAL vzorníku

Lakování umožňuje, oproti sklu Lacobel, nanášení barev na jakoukoliv tloušťku skla kaleného, či nekaleného. Lacobel se vyrábí standardně v šíři 4mm. Dnes je však nabízen i v síle 6mm a dokonce i v kalitelné verzi. Je však stále proti lakovanému sklu, velmi omezen nejen v barevné škále, ale i v maximálních dodávaných formátech.

Budoucnost v neprůhledných barevných sklech je jednoznačně v lakování, které nabízí mj, firma lak-union.cz. Tuto technologii používáme i v rámci jednobarevných skleněných obkladů v naší nabídce.